18 ianuarie 2010

10 tendinte pentru 2010 si mai departe

Daca tot sunt la moda previziunile, imi incerc si eu norocul:
  1. Localizare. Mari sau mici, firmele vor incepe sa utilizeze coordonatele de geolocatie si GPS-ul pentru a-si asista clientii sa le gaseasca pe harta prin smartphone-uri. Doua aplicatii care vor intra in mainstream sunt Foursquare si Loopt. In plus, vom vedea tot mai multe mashups.
  2. Prezenta personalizata pe piata. Tot mai multe companii vor incepe folosirea de consumer generated products pentru promovare si nu numai. Zazzle si TasteBook sunt doar doua din site-urile care fac legatura intre clienti si produsele personalizate. Cititi aici un studiu de caz care arata cum a lansat Mars ciocolata personalizata M&M.
  3. Gameri mai varstnici si cititori mai tineri. Un studiu recent arata ca adultii de peste 75 ani din SUA petrec tot mai mult timp jucandu-se fie pe computer fie pe console, in timp ce adolescentii petrec tot mai mult timp citind. 2010 va fi anul cartilor electronice. Kindle de la Amazon si Nook de la Barnes & Noble sunt deja lansate, Sony vine din urma, iar pe marginea terenului se incalzesc tabletele de la Apple si HP.
  4. Pauza de social media. Firmele vor incepe sa-si puna in aplicare politica de restrictionare a accesului angajatilor la social media. Ca urmare, in afara pauzei de cafea sau de pranz va aparea si pauza de social media, care le va da posibilitatea angajatilor sa-si verifice conturile de Facebook sau Twitter. Sau pauza de cafea va deveni de social media.
  5. Cartea de vizita va muri. Poate nu de tot si nu in 2010. Dar cu siguranta se va intampla in curand si cauza trebuie cautata pe Internet, smartphones, social media si noile tehnologii. Schimbul de carti de vizita se va face prin telefoanele mobile, prin aplicatii precum Beezcard sau SnapDat. Eu unul nu cred in viitorul lui Poken. La fel vor muri si faxul, imprimanta, telefonul fix. Asa s-au dus si telexul si telegraful.
  6. Resursele IT vor apartine angajatilor. Daca luam in considerare timpul pe care un angajat il petrece in fata computerului, atunci pretentiile acestuia si preferintele pentru o anumita marca sau configuratie incep sa devina justificate. Cred ca tendinta este ca angajatii sa prefere sa-si foloseasca propriile computere (scumpe, dar performante) decat sa-si faca nervi cu "abacele" primite gratis de la firma.
  7. Munca la domiciliu. Tot mai multi oameni vor incepe sa lucreze de acasa. Nu vom mai avea antreprenori, ci homepreneuri (n-am gasit alta rima). Cei care lucreaza in IT (software, nu hardware desigur), Internet, call centers, outsourcing si alte domenii conexe vor prefera sa lucreze de acasa decat sa-si puna nervii pe bigudiuri in trafic. Sau poate vor prefera sa scrie cod stand tolaniti in iarba la Poiana Brasov sau in Vama sau ascunsi intr-o cafenea pragheza.
  8. Micro-voluntariatul. CSR a fost o idee excelenta, dar in multe situatii mastodontii s-au dovedit greu de urnit. Oamenii vor prefera sa treaca la actiune direct si de capul lor decat sa astepte deblocarea resurselor din multinationale sau pana PR-ul isi va fi terminat planul de promovare prin CSR. Cititi aici mai multe despre micro-voluntariat.
  9. Cloud computing. Incet, incet totul se va muta pe Internet. Aplicatii, sisteme de operare, telefonie, pana si hard-diskul va deveni virtual. Google Chrome OS, Google Wave, Google Docs, Google Apps si asa mai departe. Cititi mai multe aici si aici.Vor fi probabil trei directii de dezvoltare:
    1. Software-as-a-Service sau SaaS, adica aplicatii online incepand cu banalele deja Google Docs care vor inlocui Microsoft Office si terminand cu solutii CRM (relatii cu clientii);
    2. Infrastructura virtuala, cum sunt serviciile de gazduire de site-uri oferite de Amazon;
    3. Colaborare virtuala in interiorul companiei.
  10. Turismul ecologic de lux. Faptul ca turismul a inceput sa nu mai ofere doar masa si casa, ci o experienta, nu mai e demult o noutate. Dar de acum vom avea experiente turistice care vor combina luxul cu sustenabilitatea. De exemplu, vor aparea croazierele ecologice la bordul vaselor alimentate cu energie solara si eoliana. Cititi aici despre o statiune ecologica de lux din Italia.
Poate va ganditi ca e criza si va spun povesti. Nu tot ce am scris aici se va intampla fix in Romania si fix in 2010. Dar astea sunt tendintele si ele vor intra si in Romania, poate mai lent, poate mai rapid. Daca nu sunteti de acord, nu dati cu parul, ci cu comentariul. Daca v-au placut, la fel. Multumiri.

5 comentarii:

  1. Felicitari pentru articol Daniel. Mi se pare foarte util punctul tau de vedere, avand in vedere experienta ta pe piata din Australia. Ca nu vor veni neaparat toate in 2010, e greu de estimat, dar cred ca sunt sanse sa vedem multe implinindu-se.
    Legat de "homeprenori" cum i-ai numit tu, si eu cred ca exceptiile de acum se vor transforma intr-o tendinta. Microvoluntariatul l-am vazut deja anul acesta avand rezultate, desi rata de raspuns la asemenea initiative este foarte mica, dar am deja cateva exemple de situatii rezolvate cu succes!

    RăspundețiȘtergere
  2. imi plac in mod special nr. 4 si 7 si astept cu interes Pauza de munca - adica dupa ce facem tot ce ne place ne oprim un pic si luam o pauza sa muncim putin. cred tare mult ca nu mai exista cariera si Chemare si nici loc de munca (care suna periculos de aproape ca loc de veci). Codruta

    RăspundețiȘtergere
  3. Felicitări pentru postare.
    Te invit să parcurgi şi articolul acesta despre o carte cu un subiect asemănător:
    http://tesatorul.blogspot.com/2009/09/mark-j-penn-e-kinney-zalesne.html .
    Toate cele bune.

    RăspundețiȘtergere
  4. Va multumesc tuturor. Comentariile voastre ma incurajeaza sa merg mai departe.

    Iata si linkul in format html trimis de Florin: Microtrends

    RăspundețiȘtergere
  5. E o analiza interesanta, Daniel. Pentru Ro e greu de spus daca sunt sau nu valide trendurile, stii ca singurul lucru sigur la noi e "imprevizibilitatea":) Dar cu totii ne indreptam in directiile mentionate, mai devreme sau mai tirziu.

    RăspundețiȘtergere

ShareThis